Last van lage rugpijn, spit / lumbago / facet syndroom

Spit is de populaire, weinigzeggende term voor acute (lage) rugpijn die alleen in het Nederlands wordt gebruikt. In de internationale literatuur wordt meestal gesproken van facet syndroom. Dit omdat de klachten voornamelijk worden veroorzaakt door de facetgewrichten die aan de achterzijde van de wervelkolom zitten. Wanneer de klachten nog maar kort aanwezig zijn wordt gesproken van het acute facetsyndroom, als de klachten al langer aanwezig zijn bijvoorbeeld meer dan 12 weken wordt gesproken van het chronisch facetsyndroom.

Ontstaan van de klacht

Deze klacht ontstaat veelal door een snelle beweging (meestal een combinatie van een buig- en draaibeweging) of door plotseling overeind komen na een langdurige gebukte houding. De pijn ontstaat doordat de wervels in een verkeerde stand komen en er hevige irritatie ontstaat in de gewrichten en omliggende zachte weefsels zoals gewrichtsbanden, spieren en pezen. De pijn gaat meestal samen met een verkramping van de onderrugspieren (vergelijkbaar met kuitkramp). De patiënt probeert dan een houding te vinden die het minste pijn doet (voorwaarts + naar links of naar rechts).

Spit kan op meerdere plekken voorkomen;

    • De nek (cervicale facet syndroom); Pijn meestal aan één kant in de nek met soms uitwaaierende pijn naar schouders en armen.
    • De bovenrug (thoracale facet syndroom); Met pijn en steken in de borstkas soms ook pijn bij de ademhaling en mogelijk uitstraling naar de nek.
    • De onderrug (lumbale facet); Lumbago is de meest bekende vorm van spit. Men heeft veel moeite en pijn met bewegingen en het rechtop staan. De  acute lage rugpijn kan soms uitstralen naar de billen, de dijen en de benen, maar niet tot onder de knie: gebeurt dat wel dan is het ischias of  een hernia. Soms wordt rugpijn door specifieke behandelbare ziekten veroorzaakt. Lumbago kan vergezeld gaan van andere symptomen als  rugstijfheid (pijn en strakheid bij bewegen van de wervelkolom).

Wanneer spit niet behandeld wordt kunnen chronische rugklachten ontstaan. Ook als de klachten over lijken te zijn is de oorzaak niet altijd  verdwenen. Het is daarom belangrijk om de rug altijd te laten controleren door een chiropractor na een aanval van acute rugpijn ter voorkoming van verdere klachten

Behandeling

Hoewel vaak gedacht wordt dat tijdens de acute fase warmhouden belangrijk is, werkt het vaak beter om het geïrriteerde gebied te koelen met bijvoorbeeld een coldpack (ongeveer 10 minuten per uur). Tijdens de acute fase is het belangrijk om zitten te vermijden. Lopen en liggen gaat vaak beter, omdat dit minder belastend is voor de onderrug. Bedrust vertraagt de genezing.

Ik ben een specialist in het behandelen van spit / lumbago klachten. De chiropractische behandeling is persoonlijk en wordt toegepast op uw specifieke klachten. Ondanks dat klachten vrijwel identiek kunnen lijken, zijn de oorzaken vaak verschillend. Een goede diagnose is dus erg belangrijk. Aangezien verschillende oorzaken ook vaak verschillende behandelingen vereisen, moet er voldoende tijd worden uitgetrokken tijdens het onderzoek. Ik ben volledig opgeleid om de juiste oorzaak op te sporen en vervolgens accuraat te behandelen. Is bijvoorbeeld een geïrriteerd gewricht de oorzaak van de klachten, dan kan ik  met verschillende handmatige technieken of “correcties”, het gewricht weer gezond functionerend maken. Daadwerkelijke beknellingen of irritaties van zenuwen kunnen in veel gevallen op die manier worden verminderd zodat ze geen aanleiding meer geven tot rugpijn. De technieken die ik gebruik doen geen pijn. Ik zal bovendien de nodige adviezen meegeven hoe te bewegen.

Contact

Wil je meer weten over deze klacht en de voorgeschreven behandeling?

Neem dan s.v.p. contact met mij op voor meer informatie