Last van Osteo-artrose en slijtage

Osteo-artose

Wanneer u last heeft van artrose (osteoartritis), dan wil dat zeggen dat de kwaliteit van het kraakbeen achteruitgaat en dat deze dunner en zachter wordt. Het kraakbeen wordt minder en in sommige gevallen verdwijnt het kraakbeen geheel. Artrose kan in alle gewrichten optreden, maar het komt het meest voor in de nek, onderrug, knieën, duim, vingers, heupen en de grote teen. Artrose is een chronische en reumatische aandoening en kan dus niet meer weggaan. Wel kan chiropractische zorg helpen bij pijnvermindering en het terugbrengen van de beweeglijkheid.

Artrose v.s. veroudering en slijtage

Artrose wordt vaak in één adem genoemd met veroudering en slijtage. Dit is niet helemaal waar. Artrose kan namelijk op elke leeftijd optreden,  maar wanneer iemand ouder wordt is de kans op artrose wel groter. Bij jongere mensen kan artrose ook voorkomen, dan vooral in de gewrichten van  de nek en onderrug. Wanneer u last hebt van slijtage dan hebt u vaak wel dezelfde symptomen als mensen die leiden aan artrose. Bij slijtage kan de tussenwervelruimte versmallen en extra bot aangroei bij de wervels en gewrichtjes ontstaan. Slijtage kan komen door overbelasting, overgewicht en hoort ook bij het verouderingsproces.

De oorzaak

De oorzaak van artrose is onbekend. Er zijn wel een aantal risicofactoren die kunnen leiden tot artrose. Risicofactoren kunnen zijn:  overgewicht, trauma (gewrichten beschadigd door letsel), erfelijkheid, chronische overbelasting van de gewrichten en een ontstekingsreactie.

Wanneer u last hebt van artrose, dan probeert het lichaam zichzelf te beschermen door bijvoorbeeld pijn, stijfheid en gezwollen gewrichten. Dit zorgt ervoor dat u zich minder goed kan bewegen, terwijl het niet bewegen van de gewrichten de aandoening juist erger maakt. De gewrichten moeten zoveel mogelijk worden bewogen op de momenten dat u geen pijn lijdt. U moet er echter wel voor zorgen dat u de gewrichten niet overbelast. Sporten als zwemmen, wandelen en fietsen zijn aan te raden. Net als fitness en dans. Minder verstandig zijn sporten als tennis, squash, voetbal. Bij dit soort sporten maakt u sneller plotselinge bewegingen en die zorgen voor grote druk op de gewrichten.

Contact

Wil je meer weten over deze klacht en de voorgeschreven behandeling?

Neem dan s.v.p. contact met mij op voor meer informatie