Last van nekklachten en boven rugpijn

Zelfs hele lichte afwijkingen in uw nekstructuur kunnen leiden tot irritatie van de zenuw in de nek. Deze irritatie uit zich in pijn aan de nek, beperkte mobiliteit (beweeglijkheid) van de nek, moeite om uw hoofd van links naar rechts te bewegen , uitstraling naar de arm en ook hoofdpijn. De meeste mensen realiseren zich niet hoeveel zij dagelijks hun nek bewegen, tot de dag dat zijn niet meer in staat zijn om dit te doen. U heeft namelijk slechts 7 botten in uw nek, en deze zijn de meest overwerkte botten in uw lichaam.

De mate van flexibiliteit van de nek, gecombineerd met het feit dat de nek de minste support krijgt van de spieren en daarbij uw hoofd van ongeveer 5,5 kg moet ondersteunen, betekent dat uw nek zeer gevoelig kan zijn voor blessures.

Het ruggenmerg loopt door een ruimte tussen de wervels om zenuwimpulsen te sturen naar elk deel van uw lichaam. Tussen elk paar halswervels gaan er grote bundels van zenuwen door naar uw arm en sommigen naar de boven rug. Dat wil zeggen dat wanneer uw arm pijn doet, dit vanuit uw nek kan komen. De symptomen die u in uw arm kan voelen zijn: tintelingen, gevoelloosheid, kou, pijn en stekende pijn als spelden en naalden.

Deze symptomen worden vaak verward met het carpaal tunnelsyndroom. Dit is een pijnlijke aandoening in de handen, dat meestal voorkomt bij mensen die werken met een computer of bij mensen die andere taken hebben waarbij steeds dezelfde beweging wordt toegepast voor langere perioden. Problemen in de nek kunnen ook bijdragen aan hoofdpijn, spierspasmen in de schouders en boven rug, geluid in de oren, otitis media (ontsteking in het middenoor, vaak verward met een oorontsteking bij kinderen), beperkte ROM (range of motion) en chronische kramp/stijfheid in de nek en/of  de boven rug.

We hebben hier nekpijn en boven rugpijn samengevoegd, omdat de meeste spieren die aan de gekoppeld of gehecht zijn, zich bevinden in de boven rug. Deze spieren zijn onder andere de:

  1. Trapezius spier
  2. Musculus Levator Scapulae
  3. Musculus Sternocleidomastoideus
  4. Musculus Scalenes Anterior

Oorzaken

De meeste problemen in de nek en boven rug worden veroorzaakt door een combinatie van factoren. De pijn die u voelt is vaak een geïrriteerde zenuw. Deze zenuw loopt door de halswervels, over uw schouder naar uw arm. Oorzaken kunnen zijn:

  • Een verkeerde lichaamshouding. Bijvoorbeeld achter een computer zitten in een foutieve houding.
  • Stress. Psychische en fysieke spanningen waardoor de spieren verkrampen en er veel druk op de wervels en nekzenuwen wordt uitgeoefend.
  • Artrose of slijtage van de wervels waarbij deze verkalken en de tussenwervelschijven versmallen.
  • Het forceren van de wervelkolom door een plotselinge, krachtige ruk aan de nek, zwaar tillen, een val of door een draaiende of trekkende beweging van de arm.

Last van Cervicalgia (nekpijn)

Cervicalgia is een algemene term voor nekpijn zonder uitstraling naar de rest van het lichaam, en waarbij geen diepere achterliggende oorzaak  aan te wijzen is. Vaak wordt cervicalgia veroorzaakt door een spierverrekking of een verstuiking van het ligament (bindweefselband rondom het bot).

Het hoofd wordt ondersteund door de nek en boven rug, en deze gebieden zijn vaak de oorzaak van nekpijn. De bovenste drie gewrichten zorgen gezamenlijk voor een groot deel van de beweeglijkheid van nek en hoofd. De gewrichten daaronder zorgen voor een stabiele basis voor het hoofd om op te steunen. Als deze basis aangetast is (bijv. door een slechte houding), dan gaan de omringende spieren strakker aanspannen en dat leidt tot nekpijn. Ook emotionele en psychische gezondheidsklachten kunnen voor nekpijn zorgen.

Het is belangrijk om niet te lang met klachten rond te blijven lopen. Er kan mogelijk een dieper liggende oorzaak zijn, en aanhoudende klachten kunnen ook meer schade veroorzaken. Pijn is een signaal van het lichaam dat er iets aan de hand is. Door deze aan te pakken en niet te onderdrukken kan erger voorkomen worden. De chiropractor is getraind om te diagnosticeren, behandelen en te helpen voorkomen. Naast de behandelingen kan hij advies over uw levensstijl geven, oefeningen meegeven, en meer uitleg geven over warmte/koude behandelingen die thuis uitgevoerd kunnen worden.

Contact

Wil je meer weten over deze klacht en de voorgeschreven behandeling?

Neem dan s.v.p. contact met mij op voor meer informatie