Last van lage rugpijn

Lage rugpijn is een verzamelnaam voor klachten als spit, spierverrekking, artrose(slijtage), kou op de rug, artritis, lumbago, hernia en ischias. Met pijn in de rug kan niemand goed functioneren. Het is daarom ook niet vreemd dat lage rugpijn één van de belangrijkste oorzaken is  van ziekteverzuim en één van de meeste voorkomende redenen om een arts te bezoeken.

Klachten

Dat men vaak klachten heeft aan de lage rug, kan te wijten zijn aan het feit dat de lage rug, net als de nek, een zeer onstabiel deel van de  wervelkolom is. In tegenstelling tot de thoracale wervelkolom, die wordt ondersteund en gestabiliseerd door de ribbenkast. Deze instabiliteit zorgt ervoor dat we een grote mobiliteit hebben en zo bijvoorbeeld onze tenen kunnen aanraken, onze veters kunnen strikken of iets van de grond kunnen pakken, maar wel ten koste van een verhoogd risico op letsel. Zolang het gezond is en goed functioneert, kan de lage rug enorme krachten zonder verwondingen weerstaan. Maar als de lage rug ontregeld is of de ondersteunende spieren zijn afgezwakt, kan iets eenvoudigs als een zak boodschappen uit de auto halen, iets oppakken van de vloer of zelfs gewoon buigen leiden tot blessures aan de onderrug.

Oorzaken

Pijn in de rug kan verschillende oorzaken hebben zoals o.a.:

  • Langdurig zitten in een verkeerde houding (bijvoorbeeld achter uw bureau of  tijdens autorijden)
  • blessures door bijvoorbeeld een ongeval
  • fout tillen en bukken
  • verkeerde houding bij zitten, staan en/of lopen  
  • een slecht matras
  • te weinig lichaamsbeweging
  • stress
  • verzwakking van de spieren
  • overgewicht
  • aangeboren afwijkingen of erfelijke factoren

Zowel de flexibiliteit en de stand van de wervelkolom heeft een grote invloed op de onderrug. Dus als één of meerdere wervels niet naar behoren functioneren, ontstaat er druk en een enorme spanning op de lage rug. Dit kan leiden tot irritatie van de spieren en zenuwen van dit gedeelte van de rug. Deze irritatie kan ook leiden tot uitstraling naar uw bil en/of been. als u last heeft van lage rugpijn De pijn in de rug kan zich op verschillende manieren uiten. Bijvoorbeeld in pijnscheuten, stijfheid, een vermoeid gevoel, kramp, zeurende pijn, etc. Soms voelt u de pijn tijdens inspanning of misschien vlak daarna, maar het kan ook pas komen na  weken of zelfs maanden. Pijn is een waarschuwing van uw lichaam dat er iets aan mankeert. Soms geeft een goede stevige (soms pijnlijke) wrijving tijdelijke verlichting van spierpijn. Echter, als uw spieren EN gewrichten vast zijn gaan zitten, dan is dit niet voldoende om ervoor te zorgen dat de klachten wegblijven. Als de onderliggende bronnen niet worden behandeld, dan zal de spanning van de spieren en wervels blijven aanhouden. Het is belangrijk om correcties te laten aanbrengen om zo blessures of chronische pijn te  voorkomen.

Contact

Wil je meer weten over deze klacht en de voorgeschreven behandeling?

Neem dan s.v.p. contact met mij op voor meer informatie