Knieklachten

Springersknie

Als u last heeft van knieklachten Wanneer u last heeft van een springersknie (jumpers knee of patellar tendinitis) dan kunt u dat herkennen aan pijn onderaan de knieschijf. Wanneer u hierop drukt wordt de pijn erger. Deze pijn verergerd ook wanneer u uw bovenbeenspieren aanspant. Na het sporten ervaart u pijn en stijfheid in de knie. De klacht komt veel voor bij mensen die sporten beoefenen zoals hoogspringen, basketbal, voetbal, volleybal, gewichtheffen en verspringen. Een springersknie is een overbelasting blessure. De knieschijf wordt door de patella pees (knieschijfpees) verbonden met het scheenbeen. Deze kan gedeeltelijk scheuren wanneer er extreme druk op komt. Het komt veel voor bij sporten tussen de 15 en 35 jaar. De ergste pijn voelt u vaak op de aanhechting van de patella pees. Naast overbelasting door sport, kan een springersknie ook (eerder) optreden door overgewicht, platvoeten, verkorting van de strekspiergroep en x-benen. Wanneer u last heeft van een springersknie en u neemt rust, dan zult u waarschijnlijk merken dat u minder pijn ervaart. Toch is dit niet de juiste manier om een springersknie te behandelen. Wanneer u enkel rust neemt, zal de spierkracht afnemen. Hierdoor worden de knie en patella pees vatbaarder voor nieuwe blessures. Het is belangrijk om erachter te komen hoe u de klachten zijn ontstaan. Hierdoor zou u de manier van trainen en het doen van oefeningen kunnen aanpassen.

Osteoartrose van de knie

Osteoartose is de meest voorkomende vorm van artrose. De kwaliteit van het kraakbeen gaat achteruit, het wordt minder en in sommige gevallen verdwijnt het kraakbeen helemaal. De beenderen gaan hierdoor over elkaar schuiven. Dit zorgt voor pijn en het verlies van bewegingsvrijheid in de knie. Aan het begin van osteoartrose, wanneer er deukjes in het kraakbeen van het gewricht ontstaan, krijgt u last van stijfheid in de knie. In het verdere stadium kan het bot bloot komen te liggen doordat het kraakbeen is weggesleten. De twee grootste beenderen in het kniegewricht (femur en tibia) gaan zo over elkaar schuiven. Hierdoor kunt u veel last van pijn, ontstekingen en stijfheid krijgen.

Wat de oorzaak van artrose is, is onbekend. Wel weten we dat bepaalde factoren kunnen leiden tot artrose. Denk hierbij aan overgewicht, chronische overbelasting, ontsteking, trauma (gewrichten beschadigd door letsel), het verouderingsproces en erfelijkheid.

Helaas is osteoartrose niet te genezen. Wel kan er met chiropractie behandelingen gezorgd worden voor verlichting van de klachten. Voor mensen met osteoartrose is het belangrijk om te blijven bewegen. Door te sporten houdt u de gewrichten flexibel en versterkt u de spieren rond de gewrichten die ter ondersteuning en stabilisatie dienen. Zorg er wel voor dat u de gewrichten niet overbelast. Dit gebeurd bijvoorbeeld snel door sporten als tennis, squash en voetbal. Zwemmen, fietsen, fitnessen, dansen en wandelen wordt wel aangeraden.

Contact

Wil je meer weten over deze klacht en de voorgeschreven behandeling?

Neem dan s.v.p. contact met mij op voor meer informatie