Last van kanaal stenose

Bij kanaal stenose is er sprake van een vernauwing van het wervelkanaal. De versmalling kan veroorzaakt worden door een mechanisch probleem of door ongewone veroudering van de wervelkolom. Klachten kunnen zich uiten door bijvoorbeeld lage rugpijn na lang lopen of gevoelloosheid in de benen of armen. Om de aandoening beter te kunnen begrijpen is het belangrijk om een goed beeld te krijgen van de anatomie van de wervelkolom. De wervelkolom is de spil van het bewegingsapparaat. Binnenin de wervelkolom zit het ruggenmerg en de zenuwwortels, aan de buitenkant zitten de aanhechtingen van de belangrijke spieren van de romp en de aanhechtingen van het bekken. De wervelkolom bestaat uit 7 nekwervels (cervicale wervels), 12 borstwervels (thoracale wervels), 5 lendenwervels (lumbale wervels) en het heiligbeen (sacrum) met het staartbeentje (stuitje). Tussen de wervels zitten de zachtere tussenwervelschrijven die zorgen voor de bewegelijkheid van de wervelkolom. Binnenin het wervelkanaal loopt van boven naar beneden het ruggenmerg. Uit het wervelkanaal komen de zenuwwortels die steeds aan beide zijde tussen twee wervels door naar de rest van het lichaam gaan (zie hierboven in de dwarsdoorsnede van de wervelkolom, de gele stukken zijn de zenuwwortels).

Oorzaak

De oorzaak van stenose klachten is een vernauwing van het wervelkanaal, en bij verergering ook een beknelling van de zenuwwortels. Meestal is de oorzaak van de vernauwing een gevolg van slijtage (artrose). Jarenlange belasting van de wervelkolom veroorzaakt slijtage, een normaal ouderdomsverschijnsel, maar de mate verschilt van mens tot mens. Het lichaam reageert door het wervelbot te verdikken (te ‘woekeren’) en de ligamenten te verdikken. Hierdoor wordt de ruimte voor het wervelkanaal en de zenuwwortels steeds minder. De ruimte die overblijft hangt af van de grootte van de oorspronkelijke ruimte (dit verschilt ook weer per persoon). Andere oorzaken van stenose kunnen o.a. zijn; uitbreidende infecties, een uitpuilende tussenwervel, een hernia, een aangeboren afwijking, een abces of een tumor aan het wervelkanaal, dislocatie of letsel van een wervel.

Het verloop van pijnklachten en lichamelijk onderzoek, maar ook een CT-scan of MRI-scan, kunnen meer duidelijkheid geven of de oorzaak van de  klachten inderdaad stenose is. Bij deze scans worden dwarsdoorsnedes gemaakt van de wervels. Een gezond wervelkanaal ziet er uit als een  driehoek, bij een stenose is dit vaak T-vormig of zelfs spleetvormig.

Afhankelijk van de locatie van de stenose kunnen o.a. de volgende klachten voorkomen: gevoelloosheid/tintelingen in de benen of armen,  spierzwakte en spasmes, pijn door lang staan of lopen, warm of koud gevoel in de armen of benen, krachtvermindering.

Behandeling

Chiropractische behandeling voorkomt zowel medicatie als operaties. Het is gebaseerd op het idee dat beperkte wervelbeweging kan resulteren in pijn en verminderd functioneren. Door chiropractische manipulatie (adjustments) kan de bewegingsvrijheid en het functioneren verbeterd worden. Als de oorzaak ligt in het zachte weefsel tussen de wervels kan de chiropractor de bewegingsbelemmering verminderen door ruimte te maken in de aangetaste gebieden. De ruimte tussen de wervels wordt vergroot, waardoor er minder druk op de zenuwen komt te liggen en de pijn vermindert of verdwijnt. De mate van succes van de behandeling is afhankelijk van meerdere factoren. Uw leeftijd, de periode hoelang de klachten al spelen en de aanwezigheid van complicerende andere condities spelen hierbij een rol.

Contact

Wil je meer weten over deze klacht en de voorgeschreven behandeling?

Neem dan s.v.p. contact met mij op voor meer informatie