Last van een hernia

Een hernia met wervelcompressie zorgt ervoor dat de tussenwervel uitdroogt en gaat uitpuilen. Dit uitpuilen drukt tegen de zenuw aan, waardoor  deze geïrriteerd raakt en er prikkeling of pijn naar de voet kan gaan. Als u verlichting voelt bij onbelast bewegen, zoals fietsen en zwemmen,  en zonder activiteit meer irritatie voelt, zoals een zeurend gevoel in de bil, kunnen dit de symptomen van een hernia zijn.

Oorzaken

Hernia, als u last heeft van hernia Een hernia, of voluit: hernia nucleus pulposus (HNP), is een uitstulping van een tussenwervelschijf. Tussenwervelschijven zijn schijven tussen de beweegbare wervels die schokken of stoten op de wervelkolom opvangen. Deze schijven zorgen er ook voor dat de wervelkolom soepel blijft.

Een tussenwervelschijf bestaat uit een ring van kraakbeen met in het midden een geleiachtige kern. Deze kern is elastisch en rubberbandachtig.  Bij een uitstulping van de tussenwervel, ontsnapt het vloeistof (de geleiachtige kern) uit het binnenste deel van het kraakbeen. Dit kan lage rugklachten veroorzaken of terug in het ruggenmergkanaal drukken waardoor een zenuw bekneld raakt. Beknelling van de zenuw kan ervoor zorgen dat de pijn door het been trekt.

De pijn kan zich op verschillende manieren uit. Bijvoorbeeld in pijnscheuten, stijfheid, een vermoeid gevoel, kramp, zeurende pijn, etc. Maar vaak is het een scherpe pijn die ook naar één of beide benen kan uitstralen. Deze uitstraling kan zelfs doorgaan tot de voet. Wanneer de klachten verergeren, kunnen zelfs de beenspieren hun kracht verliezen of gevoelloos raken. In erge gevallen kunnen patiënten controle over de blaas verliezen. Dan is een operatie onvermijdelijk.

Niet iedereen met deze klachten hoeft een hernia te hebben. Het kan ook een irritatie zijn aan de musculus gluteus medius en minimus en de piriformisspier. Kijk ook bij: lage rugklachten en ischias.

Een hernia kan een gevolg zijn van een acute aandoening. Bijvoorbeeld door plotseling draaien, in een verkeerde houding tillen, een val of zelfs  door hard niezen. Een andere oorzaak kan zijn degeneratie (slijtage). Dit kan komen weinig afwisseling in de houding (bijvoorbeeld kantoorwerk),  maar ook door werk waarbij steeds dezelfde bewegingen worden gemaakt, zoals draaien, tillen en bukken. Slijtage aan de tussenwervelschijf is ook  leeftijd gerelateerd. Naarmate men ouder wordt, zal de tussenwervelschijf steeds minder elastisch zijn, men krijgt geleidelijk zwakke plekken in de tussenwervelschijven.

Behandeling

Wanneer een hernia bij u is geconstateerd, is het belangrijk om te blijven bewegen. Denk hierbij aan wandelen, fietsen en zwemmen. Met sporten  als voetbal en tennis moet u goed uitkijken. Dit zijn sporten waarbij er veel plotse klappen op de rug komen, waardoor de klachten kunnen  verergeren. Plat in bed blijven liggen raden wij u niet aan. Het is goed om gedoseerd rust te nemen. Hiermee bedoelen we dat u zo actief  mogelijk moet blijven, maar wel rustig aan. Wanneer iemand lang bedrust neemt, dan wordt het moeilijker om weer actief te worden. De conditie  gaat hierdoor achteruit en de spieren die uw wervelkolom beschermen worden slapper.

Een operatie is in heel veel gevallen gelukkig niet nodig! Bij zo’n 80% van de mensen met een hernia gaan de klachten vanzelf over. Diverse  therapieën kunnen dit herstel versnellen en verbeteren. Kijk voor meer informatie bij  behandelmethode.

Contact

Wil je meer weten over deze klacht en de voorgeschreven behandeling?

Neem dan s.v.p. contact met mij op voor meer informatie.

Je kunt me bellen of mailen.