Last van etalagebenen / claudicatio intermittens

Etalagebenen, als u vernauwing heeft van de slagaders Claudicatio Intermittens, ook wel etalagebenen, is een aandoening waarbij er een  vernauwing ontstaat in de slagaders in de benen en heel soms in de armen. Dit komt door vet dat zich afzet in de wand van de slagader en van verkalking van de deze wand. Dit proces wordt slagaderverkalking (arteriosclerose ) genoemd. Bij lichamelijke inspanning, zoals lopen, traplopen en rennen, is er meer zuurstof nodig in de benen. Zuurstof wordt gehaald uit het bloed. Wanneer de slagaders zijn vernauwd, kan er niet voldoende bloed doorstromen en krijgen de benen zo dus een tekort aan zuurstof. Bij dit zuurstoftekort gaan die spieren verzurende afvalstoffen produceren. Hierdoor ervaart u krampende pijn in de bil, dijbeen of kuit.

Bij een tekort aan zuurstof produceren de spieren tijdens dit proces verzurende afvalstoffen, die een krampende pijn in de spieren veroorzaken.  De patiënt ervaart dit in de kuit, dijbeen of bil. Verder kunt u last hebben van vermoeidheid, gevoelloosheid, verdikte teennagels (vaak met schimmelinfectie) en een zwaar en klemmend gevoel in de benen. De pijn verergerd wanneer de inspanning zwaarder wordt. Wanneer u stilstaat nemen de klachten af.

Om van deze klachten af te komen heb je grotendeels zelf in de hand. De doorstroming in de benen kan worden verbeterd door te stoppen met roken, meer te wandelen en het cholesterol te verlagen. In ernstige gevallen kan het dotteren van de aders noodzakelijk zijn. Maar dit is geen alternatief, naast het dotteren moet u ook de andere maatregels in acht nemen.

Mensen die last hebben van etalagebenen hebben vaak al veel van hun bewegingsvrijheid verloren. Lopen wordt moeilijk, maar om van de klachten af  te komen is bewegen juist erg belangrijk. Ik kan je helpen om met gezamenlijk inspanning deze bewegingsvrijheid terug te krijgen.

Contact

Wil je meer weten over deze klacht en de voorgeschreven behandeling?

Neem dan s.v.p. contact met mij op voor meer informatie.

Je kunt me bellen of mailen.